Paaljukbrug uit omstreeks het jaar 100 ontdekt in Rijnvliet

Foto: Museum Hoge Woerd

Bij het onderzoek aan de Romeinse weg in Rijnvliet is een bijzondere ontdekking gedaan: er is een Romeinse brug ontdekt.

Hoe nieuw dit deel van Leidsche Rijn ook wordt, zo oud het al is: de brug is waarschijnlijk tussen het jaar 100 en 125 gebouwd. De zogeheten ‘paaljukbrug’ is ruim vijf meter breed en ligt vlak bij knooppunt Oudenrijn. Hij lag over een zijriviertje van de Rijn. Volgens de gemeente Utrecht zijn zestien eikenhouten brugpijlers bewaard gebleven. Ook de zogeheten landhoofden hebben de tand des tijds doorstaan. Bij de aanleg hebben de Romeinen basaltbrokken uit de buurt van het Duitse Bonn gebruikt, die zijn ook gevonden.

Ticket

Aanstaande zaterdag tijdens de Nationale Archeologiedagen is er een eenmalige gelegenheid om de vondst te bezichtigen. Vanwege vergunningsperikelen is de brug alleen te bezoeken als je in het bezit van een ticket. Voor boekingen en locatie: www.museumhogewoerd.nl/plan-je-bezoek/agenda

Reacties