Kunst in de nieuwe bibliotheek aan het Brusselplein

Foto: @Utrecht

De gemeente Utrecht hanteert een 1,5 %-regeling: bij gemeentelijke nieuwbouw of gebouwen waar de gemeente voor meer dan 50% in investeert, wordt 1,5% van de bouwsom gereserveerd voor een kunstopdracht. Deze kunst heeft te maken met het gebouw.

Dus komt er in het nieuwe gebouw aan het Brusselplein waar de bibliotheek en het wijkbureau Leidsche Rijn gaan zitten, kunst. Kunstenares Saskia Noor van Imhoff maakt een kunstwerk dat past bij het gebouw en de functie. Het heeft dus te maken met de tijd, de architectuur, en de context van de bibliotheek en het wijkbureau.

Neon en brons

Een kunstwerk voor een bibliotheek past bij deze kunstenares, want ze werkt vaak met taal. In het gebouw aan het Brusselplein komt in de ruimte een lijn van neon-materiaal die eindigt in een verdwijnwoord. Het neon hangt straks aan bronzen, smalle dwarsbalken boven de hoofdtrap van het gebouw. Het wordt dus een spannende combinatie van neon en brons.

Op de foto zie je kunstenares Saskia Noor van Imhoff aan het werk.

Reacties