Financieel ruggensteuntje van de gemeente voor lage inkomens

Foto: Pixabay

Mensen met lage inkomens krijgen het komende jaar een financieel steuntje van de gemeente Utrecht. Het gaat om chronisch zieken, alleenstaanden met en zonder kinderen, stellen met kinderen ouder dan 12 jaar en deze kinderen zelf.

Dat laat GroenLinks-wethouder Linda Voortman (werk en inkomen) in een brief aan de gemeenteraad weten. In het coalitieakkoord staat dat er jaarlijks 500.000 euro extra naar de armoedeaanpak gaat. Linda Voortman komt nu met voorstellen hoe dit geld te besteden. De extra regelingen zouden vanaf begin 2019 moeten ingaan.

De individuele inkomenstoeslag voor alleenstaanden wordt verhoogd van 200 euro naar 225 euro. Ook wordt er binnen de regeling meer rekening gehouden met alleenstaanden met jonge kinderen en stellen met kinderen die ouder zijn dan twaalf jaar. Het U-pastegoed wordt voor kinderen van 12 tot 18 jaar verhoogd van 325 euro naar 385 euro. Daarnaast kunnen alle kinderen eenmalig een laptop aanschaffen. Ook kunnen mensen in de schuldhulpverlening een U-pas aanvragen.

Meedoen

Volgens de wethouder dragen de vernieuwingen bij aan het verminderen van de armoede. ,,Met deze extra middelen zetten we een belangrijke stap richting ons doel dat alle inwoners van Utrecht kunnen meedoen in de samenleving. We hebben extra aandacht voor Utrechters die het moeilijker hebben.’’

Naast het extra geld dat de coalitie van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie in armoede stopt, zijn er vanuit het rijk ook nog extra gelden voor armoede en schulden beschikbaar. Voortman wil de komende tijd met de stad in gesprek over hoe dit geld het beste besteed kan worden. Eerste ideeën zijn er al: huiswerkbegeleiding en bijles voor alle kinderen, voorlichting op voortgezet onderwijs en preventieve projecten rond jongeren en schulden. De wethouder hoopt in het voorjaar van 2019 met een voorstel te komen dat voor vier jaar moet gaan gelden.

(AD)

Cookieinstellingen