Vleutenaar wordt derde in Carbagerun

Foto: Autobahnrasers

Jan den Oudsten (32) uit Vleuten veroverde samen met twee vrienden de derde prijs in de Carbagerun. Een hele prestatie, want er deden circa 1000 teams mee. De Carbagerun is een wedstrijd met auto’s die niet meer dan 500 euro kosten.

De wedstrijd gaat in vijf dagen door zeven landen en is ongeveer 3000 kilometer. Door autopech op de laatste dag werd het nog spannend of ze de finish tijdig zouden halen. Jan den Oudsten: “Onze Mercedes heeft het de hele week prima gered, maar de automaatbak kreeg kuren op de laatste dag. We hebben hem laten verslepen tot vlakbij de finish en hebben het laatste stuk zelf gereden. Net op tijd waren we binnen.”

500 euro

Het idee achter de Carbagerun is dat teams zich bij de start melden in een auto met een dagwaarde van maximaal 500 euro en een bouwjaar niet hoger dan 1999. Hoe leuker deze auto is gepimpt, hoe meer kans op het winnen van de originaliteitsprijs. Twee jaar geleden deed Team Autobahnrasers, zoals ze zichzelf noemen, voor het eerst mee. Ze behaalden toen een knappe vierde plek.

Mercedes

Na de winst van vorig jaar kregen ze automatisch een startbewijs voor de editie van dit jaar. De BMW werd ingeruild voor een Mercedes S-Klasse en als heuse wereldleiders verschenen ze aan de start. Met  levensechte maskers van Donald Trump en Vladimir Poetin genoten ze al snel bekendheid onder de deelnemers. Na de bekendmaking van hun derde prijs kon een speech van ‘Trump’ natuurlijk niet ontbreken: “I have many many many friends. I have friends in Hungary, I have friends in Czech Republic, but carbagerunners are the greatest. Make the Carbagerun great again!”

Opdrachten

De Carbagerun staat bekend om de mooie routes, maar nog veel belangrijker zijn de ludieke opdrachten die onderweg uitgevoerd moeten worden. Zo moest er dit jaar in Duitsland getankt worden voor exact € 40,45, refererend aan de oorlogsperiode, en moesten ze in Hongarije hun auto laten wassen door een vrouw in bikini. Iets meer uitdaging was het laten optillen van de auto door een hijskraan en het meenemen naar de finish van een dronken Pool. Het lukte team Autobahnrasers allemaal.

Borstomvang

De laatste opdracht was een benaderingsopdracht waar maximaal tien teams punten konden verdienen. Het team dat de vrouw met de grootste borstomvang mee naar de finish in Kroatië nam kreeg 10 punten, het team daarna 9 punten enzovoort. “We dachten redelijk goed te zitten met 110 cm, maar blijkbaar waren er twee teams die een vrouw met een grotere borstomvang hadden meegenomen. Het verschil tussen de winnaar en ons was blijkbaar maar een paar centimeter”, vertelt Jan lachend. Ach ja… Gefeliciteerd!

Cookieinstellingen