Leidsche Rijn krijgt islamitische basisschool

Foto: A. Nasr

De Aboe Da’oed Basisschool, in 1993 de eerste Utrechtse islamitische school, wil ook een vestiging openen in Leidsche Rijn. Er moest een kort geding aan te pas komen voordat de gemeente woensdag met het voorstel kwam dat de islamitische school mag intrekken bij basisschool De Klimroos. Maar die wil dat niet.

Farouk el Kodady is penningmeester en woordvoerder van de stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht. Volgende maand al, bij het begin van het nieuwe schooljaar, wil de moslimschoolbestuurder de islamitische basisschool Al Arqam openen in Leidsche Rijn. Er zijn al 270 aanmeldingen. Pas woensdag kreeg hij van de gemeente te horen dat er een locatie is gevonden: in de leegstaande lokalen van openbare basisschool De Klimroos in Parkwijk. De school had al in november groen licht gekregen van het ministerie van Onderwijs.

Te lang geduurd

El Kodady is blij dat er nu een oplossing lijkt. Maar het heeft te lang  geduurd, vindt hij. Hij zoekt naar de meest diplomatieke woorden om zijn ergernis uit te drukken. “Ik hoor van andere schoolbesturen dat ze veel gemakkelijker aan ruimte komen, terwijl wij zeven maanden in gesprek zijn  geweest met de gemeente. Het lijkt er toch op dat het gelijkheidsbeginsel met voeten wordt getreden.”

Kort geding

De onmin was zo hoog opgelopen dat afgelopen donderdag het schoolbestuur de gemeente in een kort geding maande snel een passende locatie te regelen. De rechter had de partijen een week gegeven om tot een oplossing te komen. Woensdagavond kwam er een brief van de gemeente.  De islamitische school mag zich vestigen in de leegstaande lokalen van het gebouw van de openbare basisschool De Klimroos in Parkwijk, de buurt waar de doelgroep voor islamitisch onderwijs woont.

Haken en ogen

Dat was ook wat advocaat Anis Boumanjal van de islamitische school had voorgesteld. “We zijn tevreden met dit aanbod van de gemeente, jammer dat er een kort geding voor nodig was. Het is een eerste stap. Nu moeten we nog zien hoe het nu gaat lopen.” Want er zijn haken en ogen.  De vrees is dat De Klimroos verder leegloopt als er zich tevens een islamitische school in het gebouw vestigt – het overgrote merendeel van de leerlingen van de Klimroos heeft een islamitische achtergrond. “Dat zou onwenselijk zijn. We willen de verschillende soorten scholen in stand houden vanwege de keuzevrijheid”, zegt een gemeentewoordvoerder.

In de weg

De Klimroos zit bovendien niet te wachten op een tweede school in haar gebouw. Dan zit je elkaar in de weg, weten we uit ervaringen uit het verleden, laat schoolbestuurder Thea Meijer weten. “Wij zijn verbaasd dat de gemeente niet kiest voor een andere optie, bijvoorbeeld een leegstaande school in De Meern.” Maar die locatie is volgens El Kodady te ver. Meijer wil nog niet ingaan op de vraag of De Klimroos ondanks de weerstand toch gaat meewerken aan het ruimte geven aan een tweede school. Als de school tegenwerkt, kan de gemeente in het uiterste geval de lokalen vorderen. Maar dat is een zwaar middel dat de verhoudingen op scherp zet en een langdurig  juridisch proces vergt.

Begrip

El Kodady beklemtoont dat zijn school niet wil concurreren met de openbare basisschool. “We hebben de gemeente zelfs aangeboden om geen kinderen aan te nemen van de Klimroos.” De gemeente zegt dat zij zich wel degelijk van het begin af aan heeft ingespannen een goede ruimte te vinden voor de school. “Jammer dat het onterechte gevoel heeft geleefd dat die islamitische school ongewenst is”, zegt een gemeentewoordvoerder. “De andere school van deze stichting, de Aboe Da’oed-school,  voldoet in onze ogen aan alle normen en we hebben daarom geen reden om te denken dat deze islamitische school in Leidsche Rijn dat niet zou doen.” Utrecht zit gewoonweg krap in de huisvestingsmogelijkheden, aldus gemeentewoordvoerder: “Ook voor een andere nieuwe scholen is het soms een lange zoektocht geweest.”

Gevoel

Vaker loopt het niet soepel met het huisvesten van islamitische scholen, weet onderzoeker Marietje Beemsterboer. Zij promoveerde vorige maand aan de Universiteit Leiden op haar onderzoek naar islamitische basisscholen in Nederland. “Die scholen hebben vaak het gevoel: wij zijn ongewenst. Omwonenden mopperen: zijn onze scholen niet goed genoeg voor hen? Er heerst angst voor de kwaliteit van deze scholen, men vraagt zich af of zij de kinderen wel opleiden tot in Nederland geïntegreerde jongeren met de Nederlandse burgerschapswaarden. En daarbij voelen omliggende basisscholen zich soms bedreigd in hun voortbestaan.”

Niet zo strikt in de leer

De uitkomsten van haar proefschrift vielen opvallend positief uit voor de inmiddels 52 islamitische basisscholen in Nederland. Hoewel op de scholen nauwelijks kinderen zitten met een Nederlandse achtergrond, bereiden ze hen wel degelijk goed voor op een toekomst in Nederland. En op de kwaliteit van het onderwijs houdt de onderwijsinspectie op dezelfde manier toezicht als op de andere basisscholen. De meeste islamitische scholen in Nederland zijn bovendien niet zo strikt in de leer.

Ophef

Vorig jaar was er ophef in Amsterdam rond de oprichting van een islamitische middelbare school. Bestuursleden werden ervan beschuldigd er extreme, salafistische denkbeelden op na te houden. De gemeente wilde hun aanvankelijk geen ruimte geven. Maar omdat de vrijheid van onderwijs in de wet is vastgelegd, had de overheid ook geen mogelijkheden de school te weigeren. Inmiddels is die open. “Vijftien islamitische basisscholen hebben zich verzet tegen de komst van deze middelbare school”, zegt Beemsterboer. “Maar de ophef over die Amsterdamse school bepaalt wel weer het negatieve beeld dat veel mensen hebben van islamitisch onderwijs.”

‘Zeker niet extremistisch’

De school in Leidsche Rijn wordt zeker niet extremistisch, beklemtoont El Kodady. Zijn stichting runt de Aboe Da’oed Basisschool in de wijk Zuilen, in 1993 de eerste islamitische school in Utrecht. Daar kwamen zo veel aanmeldingen binnen van kinderen uit Leidsche Rijn, dat het idee ontstond daar een tweede school te openen. “Wij willen graag goed onderwijs bieden, waar, net als op bijvoorbeeld christelijke scholen, bepaalde feesten extra nadruk krijgen, zoals het Suikerfeest en het Offerfeest”, zegt El Kodady. “Veel moslimkinderen in Nederland worstelen met hun identiteit, op een islamitische school voelen ze zich veilig. Volgens de grondwet heeft iedereen recht op het onderwijs waar hij voor kiest.”

(bron: De Volkskrant)

Cookieinstellingen