Wat zijn de risico’s van de alsmaar stijgende huizenprijzen?

Foto: Martijn van Exel

De huizenprijzen stijgen nog steeds enorm in Leidsche Rijn. We vroegen hypotheekadviseur Michael van Amerongen van Hypotheekshop Leidsche Rijn wat de risico’s daarvan kunnen zijn.

“Dat is lastig in te schatten”, vertelt Michael. “De stijging van de huizenprijzen is namelijk nu niet de oorzaak van overkreditering. De belangrijkste redenen van de huidige waardestijgingen zijn de enorme vraag ten opzichte van het aanbod, de loonstijgingen – dus de aantrekkende economie – en de lage hypotheekrente.”

Niet snel opgelost

De enorme vraag heeft volgens hem alles te maken met het feit dat er onvoldoende woningen beschikbaar zijn. Mensen wonen steeds vaker in kleinere huishoudens, (oudere) mensen blijven ook steeds langer in hun woning wonen en er is migratie. “Kijkend naar de verwachte bouwproductie in de aankomende jaren, lijkt het er niet op dat dit probleem snel wordt opgelost. Nu de economie op volle toeren draait, bedrijven gezonde omzet maken en er weer veel werkgelegenheid is, stijgen de lonen. Doordat mensen meer geld te besteden hebben, kunnen zij meer betalen voor de aankoop van een woning. Dit doen zij op het moment dan ook!”

Huurprijzen te hoog

Daar komt bij dat veel mensen voor een koopwoning kiezen omdat de huurprijzen in verhouding tot hypotheeklasten veel te hoog zijn. Huren wordt dan ook steeds meer als het weggooien van geld gezien. Michael: “De ‘lage’ lasten van een koopwoning worden voor een deel bepaald door de lage (aftrekbare) hypotheekrente. Als de hypotheekrente gaat stijgen, zal dit voor een afvlakking van de stijgende huizenprijzen zorgen. Echter, zolang de lonen sneller blijven stijgen en ook huurprijzen blijven toenemen, zal zelfs een hogere hypotheekrente de prijsstijgingen niet kunnen stoppen.”

Schuldlast lager

“Zolang alle seinen op groen staan, blijven de huizenprijzen dus stijgen. De risico’s kunnen natuurlijk zijn dan die op termijn weer gaan dalen. Omdat mensen tegenwoordig gedwongen zijn af te lossen op hun hypotheek, wordt ook de schuldlast lager. Het is dan ook de vraag of de risico’s onverantwoord zijn!” aldus Michael van Amerongen.

 

Reacties

article
15035
Wat zijn de risico's van de alsmaar stijgende huizenprijzen?
De huizenprijzen stijgen nog steeds enorm in Leidsche Rijn. We vroegen hypotheekadviseur Michael van Amerongen
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/06/14/risicos-alsmaar-stijgende-huizenprijzen/
2018-06-14T09:09:17+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2016/10/03155353/nieuwbouw1.jpg
huizenprijzen Leidsche Rijn
Algemeen, Geen categorie, Wonen