Muziekschool Vleuten bestaat 50 jaar – dat wordt gevierd!

Foto: Nieuwe Vaart

De muziekschool in Vleuten is jarig en viert feest. Sinds 1968 bestaat de school, en in de afgelopen 50 jaar hebben er zeker zo’n 50.000 leerlingen les gehad. Tijd voor een feestje dus, waar heel Vleuten en omstreken welkom is.

Van die vijftig jaar loopt directeur Reinold van Zijl er al veertig rond. We schuiven bij hem aan voor een gesprek. Hij vindt het nog steeds leuk, vertelt hij enthousiast terwijl zijn ogen beginnen te twinkelen. “We hebben een geweldig team van docenten, veelal uitvoerende muzikanten, die hoge kwaliteit leveren. We hebben ook een grote suzuki-afdeling, dat is muziekles voor de allerkleinsten. Ik denk dat dat maakt dat we het hier zo naar onze zin hebben: de kwaliteit en het enthousiasme van iedereen.” De muziekschool verzorgt ook lessen in dans, musical en theater.

Abraham Feijten

De muziekschool heette in de beginjaren Muziekschool Abraham Feijten, naar een voormalig gemeentesecretaris die vond dat goed muziekonderwijs belangrijk was voor iedereen. Inmiddels is de muziekschool onderdeel van Kunstencentrum Nieuwe Vaart, en heeft vestigingen in Maarssen, Breukelen en De Meern. Sinds 1973 zit de school in het gebouw aan de Nieuwe Vaart tegenover het Dorpsplein. De vestiging in De Meern zit ongeveer even lang aan de Oranjelaan boven de bibliotheek. Grote voorstellingen geven de leerlingen ook in IJsselstein, omdat daar een grotere zaal beschikbaar is.

Uitvoeren en presenteren

Reinold: “We verzorgen regelmatig concerten en uiteenlopende optredens, bijvoorbeeld bij bejaarden. Als we een dergelijk verzoek krijgen, zeggen we eigenlijk altijd ja. Want we zijn gericht op uitvoeren en presenteren, dat is het leuke van muziek maken en samen spelen.” Hij merkt wel dat er in de loop der jaren veel veranderd is en dat de animo voor muziekonderwijs minder is dan vroeger. “Er zijn nu veel meer dingen te doen voor kinderen, muziekles is niet meer vanzelfsprekend.”

Docentencollectief

In 2004 vond er een grote verandering plaats bij de muziekschool: de subsidie van de gemeente werd stopgezet. “Dat was een grote omslag, maar de leerlingen hebben daar uiteindelijk weinig van gemerkt. De docenten werden zzp’ers – met hetzelfde enthousiasme – en we gingen zuinig aan doen. Door de grootschaligheid lukte dat. Ik ben heel trots op het team dat we dat zo hebben kunnen doen.” Kunstencentrum Nieuwe Vaart is sindsdien een docentencollectief met als werkgebied Stichtse Vecht, Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn.

Jubileumconcert

De muziekschool heeft verschillende festiviteiten gepland staan ter ere van het vijftigjarig bestaan. Als eerste is zaterdag aanstaande (16 juni) het jubileumconcert om 14.30 uur in de Dorpskerk in Maarssen. Een mix van jonge talenten, gevorderde (oud-) leerlingen en (oud-) docenten zal optreden. Iedereen die in het verleden betrokken is geweest bij de muziekschool is van harte welkom! In het komende jubileumjaar worden verschillende concerten gegeven, en de grote afsluiting van de festiviteiten vindt over een jaar plaats op de vijver van Kasteel de Haar in Haarzuilens. Dat wordt een muzikaal spektakelstuk dat de verplaatsing van het dorp Haarzuilens rond 1900 verbeeldt.

Maar daar komen we tegen die tijd graag op terug!

 

 

Cookieinstellingen