Gratis dineren bij Free Food Experience

Foto: Merveille Tandu-Pedro

“Ik denk dat het mijn roeping is om mensen uit armoede te halen”, zegt Richard Noordhoek, initiatiefnemer van Free Food Experience. Deze week was de tweede editie van Free Food Experience in de Weide Wereld, in Leidsche Rijn.

(geschreven door Merveille Tandu-Pedro, student HU School voor Journalistiek)

Door Richard en Ilviën Noordhoek genieten mensen die zich eenzaam voelen en het minder breed hebben, elke maand van een gratis driegangendiner. Richard en zijn vrouw zijn in 2010 het armoedeproject opgestart in Amsterdam Zuid-Oost. “We hebben in Amsterdam gezien hoeveel mensen nog in armoede leven, dat we het project wilden uitbreiden”, vertelt Richard. In augustus 2016 is het project opgestart in Utrecht Overvecht en was het een enorm succes. Vanaf mei 2018 is Free Food Experience ook gevestigd in Vleuterweide. “Na het rapport dat in 2017 was uitgekomen over eenzaamheid in Leidsche Rijn. Hebben wij besloten om ook hier het project op te starten”, voegt Richard toe.

Gemalen knoflookteentjes

Bij binnenkomst ruik je de gemalen knoflookteentjes al van veraf. Aangekomen in de keuken zijn Ilviën en de vrijwilligers Sjef en Antoinette druk bezig met het snijden van rode pepers en knoflooktenen. Elke maand kunnen mensen zich aanmelden om als vrijwilliger te helpen in de keuken. Het menu van vandaag bestaat uit: ‘Thom Khagai’ een Thaise kokossoep, mihoen gemengd met groente en rode curry met kip en als dessert kokosijs. Elke maand maakt Ilviën gerechten uit verschillende keukens.

Thaise keuken

“We zitten goed op schema”, zegt Antoinette , als ze klaar is met het snijden van de pepers. “Alles is al gesneden, het is enkel een kwestie van mengen”, voegt Ilviën toe. Als ze even later de soep proeft, trekt ze een vies gezicht. “Hij heeft nog meer smaak nodig”, zegt ze. Ondertussen wordt de mihoen in een pan met kokend water gedaan en worden er omeletten gebakken. Nadat de kokosmelk bij de soep wordt gevoegd, begint de ruimte al meer naar een Thaise keuken te ruiken. “We verwachten vandaag zo’n 20 man, dus we hebben meer dan genoeg. Zelfs als ze voor de tweede keer willen opscheppen”, zegt Ilviën lachend, terwijl ze shittake aan het snijden is voor de soep.

Tafels dekken

Rond 16.30 uur beginnen Richard en een vrijwilliger met het dekken van de tafels. “Papa kunnen wij helpen met koken?”, vraagt Zahavah, “Nee, maar wel met de tafels dekken”, antwoordt Richard. De aanwezige kinderen beginnen samen met Richard en de vrijwilliger de tafels te dekken. “Ik ben benieuwd naar de mensen die gaan komen. Ik kan niet wachten om alle blije gezichten te zien”, zegt Richard lachend.

Geur van rode curry

De soep is al goed aan het borrelen, de geur van rode curry vult de keuken en de kip wordt geplukt. Het koken begint langzamerhand tot z’n eind te komen. De werktafels worden schoongemaakt en de pannen en snijplanken worden op hun plek teruggezet. “Niks mag weggegooid worden vanavond. Daar houden we niet van”, zegt Richard. De organisatie krijgt enkel de ruimte in de Weide Wereld van de gemeente, maar de producten moeten gesponsord worden. “Deze maand hebben wij geen sponsors kunnen vinden in Leidsche Rijn. We zijn door supermarkten afgewezen, waardoor we alles uit eigen zak hebben betaald. Ik denk dat het mijn roeping is om mensen uit armoede te halen, waardoor ik niet zou willen dat dit een maand niet georganiseerd wordt. Dit is een van de redenen waarom we eten niet weggooien”, vertelt Richard.

‘Wat ruikt het lekker’

Rond 17.15 uur druppelen de eerste mensen binnen. “Goedemiddag meneer. U kunt alvast plek nemen”, zegt een vrijwilliger tegen de eerste gast. “Is hier alles onder controle?”, vraagt Richard als hij de keuken binnenloopt. De laatste ingrediënten worden bij de gerechten toegevoegd en de warmhoudschalen staan al klaar om het eten erin te zetten. “Och wat ruikt het lekker”, zegt een gast als zij langs de keuken loopt.

Thais eten

Als alles in de warmhoudschalen zit en om 17.40 uur de laatste gasten binnen druppelen, beginnen Richard en Ilviën met het welkomstwoord. “Welkom allemaal, leuk dat jullie er zijn”, zegt Richard. Na een kort gebed wordt het eerste gerecht opgediend. “Kokossoep? Bestaat dat?”, zegt een jongen verrast. De gasten beginnen rustig aan hun voorgerecht. “Hmmm lekker”, hoor je vanuit verschillende hoeken, “Ik proef geen kokos”, zegt een mevrouw lachend. Nadat de soepkommen leeg zijn, wordt er per tafel omgeroepen om langs het buffet te lopen en je eten op te scheppen. “Ik had niet verwacht dat Thais eten zo lekker is”, zegt een meneer. De gasten gaan onderling met elkaar in gesprek en er wordt flink gelachen. Er hangt een gezellige sfeer.

Kokosijs

Als alle buiken zijn gevuld dienen ze het laatste gerecht op, namelijk kokosijs. “Wat smaakt het heerlijk”, zeggen verschillende gasten. Als rond 19.15 uur iedereen uitgegeten is, wordt aan de tafels onder het genot van een bakje koffie of thee nog even nagepraat. “Als ik iedereen aan het einde van de dag met een glimlach zie, ben ik tevreden”, zegt Richard.

Cookieinstellingen