Veel overlast eikenprocessierups op basisschool Waterrijk

Foto: E. van 't Veen

“Soms zitten de kinderen onder de uitslag van de haartjes van de processierupsen. Dan bellen we de ouders om ze op te halen”, aldus Kirsten Lammers, directeur van basisschool Waterrijk.

Basisschool Waterrijk staat vlakbij het waterwingebied. Op het terrein staan eiken, die sinds twee weken bevolkt worden door enorm veel eikenprocessierupsen. De haartjes van deze rupsen waaien in het rond en kunnen flinke huidirritatie en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken.

Geen bestrijdingsmiddelen

“Wij hebben elk jaar vreselijk veel last van de processierups”, vertelt Kirsten. De bomen staan op het terrein waar de kinderen spelen. In het begin van het processierupsenseizoen hadden we contact met de gemeente; wij willen graag dat ze de rupsen bestrijden – de bomen zijn immers van de gemeente. De gemeente kan echter alleen de rupsen met een zuigapparaat verwijderen; omdat dit een waterwingebied is mogen er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.” Op zich begrijpt Kirsten dat wel, maar echt effectief is het niet. “Als één boom is leeggezogen, gaat die man in dat witte pak weer weg. Als we dan in een andere boom de rups zien, moeten we opnieuw melding doen bij de gemeente en komt hij weer. Dat schiet niet op, want die rupsen verspreiden zich snel van boom naar boom.”

Huiduitslag

Kirsten heeft al een aantal keer ouders moeten bellen met de vraag hun kind op te halen omdat het huiduitslag heeft. Wassen en schone kleren zijn dan noodzakelijk. “Kinderen met ademhalingsproblemen hebben we gelukkig nog niet gehad, want dat kunnen de haartjes van de rupsen óók veroorzaken.” De leerkrachten van haar school drukken de kinderen wel elke dag op het hart niet bij de bomen in de buurt te komen, en er zijn rood-witte linten om de getroffen bomen gespannen.

Elke week

Het liefst ziet Kirsten dat de gemeente elke week komt om de bomen leeg te zuigen, in plaats van dat ze telkens een melding moet doen bij de gemeente. “Maar ik begrijp dat ze daar de mankracht niet voor hebben. Wat dat betreft sta ik met m’n rug tegen de muur. Ik hoorde wel dat een leerkracht van basisschool de Ridderhof – die ligt aan de andere kant van het Waterwinpark en daar veroorzaken de rupsen ook overlast – een petitie is gestart om de bomen te laten kappen. Dat is wat rigoureus, ik ben geen voorstander van bomen kappen, maar een goede oplossing weet ik zo gauw niet.”

Plaag groter dan verwacht

Rob Vermeulen is adviseur bomen bij de gemeente Utrecht en hij erkent dat de eikenprocessierupsplaag dit jaar groter is dan was verwacht. “Wij maken elk jaar een soort kansberekening op basis waarvan we de bestrijding inzetten. Wij hadden niet de indruk dat de problemen zo groot zouden worden, wat dat betreft lopen we een beetje achter de feiten aan nu. Maar vanaf volgende week kunnen we extra capaciteit inzetten en zullen we ook bij scholen bestrijden.”
De gemeente werkt met een prioriteitenlijst als het gaat om de bestrijding van de eikenprocessierups: eerst bij zwembaden, dan bij kinderdagverblijven en scholen, dan bij sportvelden en dan bij belangrijke fietsroutes. “Volgende week zijn de scholen aan de beurt, verwacht ik”, aldus Rob. “Maar we zullen altijd last van de rups blijven houden, 100% bestrijden is onmogelijk.”

Te veel eiken?

En of er niet te veel eiken bij elkaar staan bij de scholen in het Waterwingebied? Rob: “De eik is een ecologisch heel interessante boom en makkelijk in te passen; daarom zijn er veel. De eikenprocessierups is hier in 2006, 2007 aangeland, veel eiken stonden er toen al. De gemeente heeft nu wel als speerpunt om diversiteit door te voeren als het gaat om beplanting. Je ziet nu dat dat erg belangrijk is.”

Cookieinstellingen