44.000 nieuwe woningen in Utrecht tot 2040

Foto: MB

Utrecht krijgt er tot 2040 44.000 woningen bij. Dat jaar heeft Utrecht naar verwachting meer dan 433.000 inwoners. Bij die groei stelt Utrecht gezondheid en duurzaamheid centraal.

Dat staat in het Meerjarenperspectief Stedelijke Ontwikkeling (MPSO) dat bij de Voorjaarsnota 2018 aan de raad wordt aangeboden.
In Utrecht wordt voor alle doelgroepen gebouwd. In 2017 zijn meer dan 4.500 woningen in aanbouw genomen; bijna twee keer zoveel als in 2016. Deze hoge productie zet naar verwachting de komende jaren door met 13.500 woningen tot 2020. Meer dan de helft van alle woningen valt in het sociale- en middenhuursegment. Met de bouw van 2.600 middenhuurwoningen in de komende drie jaar wordt het tekort ingelopen.

5000 sociale huurwoningen

In de sociale huursector worden bijna 5.000 woningen gerealiseerd, waarvan ongeveer de helft zelfstandige studentenwoningen zijn. Dat is niet genoeg om het tekort op te lossen. De gemeente en de woningcorporaties blijven daarom zoeken naar mogelijkheden om extra sociale huurwoningen te realiseren.

Kantoorruimte

Op economisch gebied presteert Utrecht bovengemiddeld. Het aantal nieuwe bedrijven en bedrijfsvestigingen is al jaren hoog. Op de kantorenmarkt is te zien dat de behoefte aan kantoren groot is en dat het aanbod aan kantoorruimte afneemt. De leegstand is hierdoor sterk gedaald van 12,5 procent naar 8,3 procent. Hierdoor zijn ook minder kantoren beschikbaar om te transformeren naar bijvoorbeeld woningen.

Winkels

De positieve trend is ook te zien bij winkel- en bedrijfsruimten. De winkelleegstand is afgenomen van 5,2 naar 4,7 procent en ook het aanbod van bedrijfsruimten is sterk afgenomen. Bedrijfsverzamelgebouwen kennen hoge bezettingsgraden. De verwachting is dat de trends doorzetten, zoals verder dalende leegstand en oplopende huurprijzen op de populaire kantoorlocaties. Het horeca-aanbod is sterk in beweging met een stijging van met name daghoreca en restaurants, hotelkamers en hotelovernachtingen.

Cookieinstellingen