‘Bodemvreemde zaken’ aangetroffen in Haarzicht

Foto: Haarzicht

“Op enkele plaatsten in het terrein zijn bodemvreemde zaken aangetroffen die in de uitgevoerde bodemonderzoeken niet zijn aangetoond.” Dit stond in een bericht dat belangstellenden en belanghebbenden van Haarzicht – het nieuwbouwproject tussen Vleuten en Haarzuilens in – kregen.

Edwin Zeeman van project Haarzicht lacht: “Bodemvreemd klinkt spannender dan het is hoor. Het gaat om puin en houtresten, die daar vroeger gestort zijn. Alles wat je niet in de grond verwacht, noemen we bodemvreemd.” Hij benadrukt dat er geen rare of gevaarlijke stoffen zijn aangetroffen, maar dat de wet in Nederland wel voorschrijft dat er onderzoek gedaan moet worden naar ‘bodemvreemde zaken’ als die worden aangetroffen. “En dat vindt volgende week plaats, dat onderzoek.” Daardoor liggen de werkzaamheden nu even stil, maar dat duurt niet lang, verwacht Edwin Zeeman.

Proefsleuf

Overigens zijn er in Haarzicht óók archeologen aan het werk. Aan de westzijde van het plangebied werd onlangs een honderden meters lange proefsleuf gegraven. Doel was om beter zicht te krijgen op bewoningsresten uit de IJzertijd (ca. 800 v. Chr. tot 0) en de Vroege Middeleeuwen (ca. 500-800 na Chr.), zodat daarmee rekening kan worden gehouden bij het ontwerp van de waterberging van de nieuwe woonwijk. Het onderzoek bevestigde de vermoedens over de archeologische rijkdom van het gebied tussen Vleuten en Haarzuilens.

Publieksweek

De opgravingen in Haarzicht worden uitgevoerd door de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht. De komende maanden zijn wij druk bezig met deze werkzaamheden. Natuurlijk mag iedereen zien wat er wordt opgegraven. Daarom is er van 19 t/m 27 mei een publieksweek.

 

 

Reacties

article
13754
'Bodemvreemde zaken' aangetroffen in Haarzicht
“Op enkele plaatsten in het terrein zijn bodemvreemde zaken aangetroffen die in de uitgevoerde bodemonderzoeken niet
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/03/22/bodemvreemde-zaken-aangetroffen-haarzicht/
2018-03-22T16:52:56+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/03/22165115/Schermafdruk-2018-03-22-16.42.58.png
Haarzicht Vleuten
Algemeen, Geen categorie, Wonen