Welke partij is voor windmolens langs de A12 en welke tegen?

Foto: Pixabay

Vind je de windmolens – komen ze wel of niet langs de A12 ter hoogte van De Meern? – een belangrijk verkiezingsitem voor de gemeenteraadsverkiezingen van morgen? Lees hier welke partijen voor en welke tegen zijn.

Tegen

Zes partijen zijn geen voorstander van windmolens in Rijnenburg: VVD, CDA, PVV, Stadsbelang Utrecht, Piratenpartij en SP. De eerste vijf willen tevens dat er snel wordt begonnen met nieuwbouw in Rijnenburg. SP heeft vragen bij nieuwbouw, maar stelt dat er geen draagvlak is voor windmolens onder de bevolking en is om die reden tegen windmolens daar. Er zijn 2 leden van huidige coalitie: VVD en SP.

Voor

Zes partijen zijn voor windmolens in Rijnenburg: GroenLinks, D66, Student en Starter, ChristenUnie, Denk en Evenwicht. GroenLinks is geen voorstander van woningen in de nieuwe polder en vindt dat Utrecht moet bijdragen aan schone energie met zonne-energie en windmolens, te realiseren in goed evenwicht. Ook Student en Starter, Denk en Evenwicht zien mogelijkheden voor windmolens in de polder. Net als de ChristenUnie, mits er aan alle eisen en voorwaarden met betrekking tot het beperken van overlast wordt voldaan. D66 is zonder meer groot voorstander van grootschalige duurzame energieopwekking in de polder Rijnenburg, waarbij niet gezegd is dat dat per definitie windmolens moeten zijn.

Nieuwbouw in de polder

PvdA wacht de scenario’s af die momenteel worden uitgewerkt met betrekking tot energielandschap Rijnenburg. De PvdA stelt wel twee eisen als er windmolens zouden komen: er moet draagvlak zijn bij de bevolking voor de eventuele windmolens en in 2030 móet er in Rijnenburg gebouwd gaan worden, dus dan zouden de windmolens weer weg moeten. Afhankelijk van die twee punten is PvdA voor of tegen de windmolens langs de A12.

Mens en dier in de polder

Partij van de Dieren wil rekening houden met belangen van mens en dier in de polder. Het effect van windmolens op bijvoorbeeld vleermuizen is niet duidelijk. Dus de partij is voor windmolens, mits mens en natuur geen hinder ervan hebben. En woningbouw na 2030 in Rijnenburg: liever niet, als het aan de Partij voor de Dieren ligt. De Seniorenpartij voelt ook wel voor wind op zee maar vindt dat de mogelijkheid in eigen regio moet worden onderzocht. Ook deze partij houdt dus de deur voor windmolens open.

Reacties

0