Utrecht werkt aan rookvrije generatie

Foto: pixabay

Er komen nog altijd veel kinderen in aanraking met roken. Daarom tekende de gemeente Utrecht een overeenkomst met de Alliantie Nederland Rookvrij. Het doel: een rookvrije generatie in Utrecht.

Wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid): “Wij stimuleren rookvrije omgevingen voor kinderen, zoals sportvelden, speeltuinen en schoolpleinen. Het is belangrijk dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Samen met allerlei partijen in de stad werken we hieraan.” Zo verstrekt de gemeente subsidie aan Vereniging Sport Utrecht voor onder meer De Gezonde Sportvereniging. Er zijn inmiddels 12 verenigingen rookvrij (waaronder Fletiomare) en negen verenigingen werken daar aan.

Schoolpleinen rookvrij

Ook veel schoolpleinen in Utrecht zijn helemaal of grotendeels rookvrij. Met ingang van 1 januari 2020 is het landelijk wettelijk verplicht dat schoolpleinen rookvrij zijn. Daarnaast moeten alle 21 beheerde speeltuinen in Utrecht rookvrij zijn of worden.

Beschermen tegen roken

De Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) is opgericht door KWF kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting, en heeft een rookvrije generatie tot doel. Een van de eerste stappen is opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Reacties

0