Wat wil D66 voor Leidsche Rijn?

Foto: D66

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart laten we de politieke partijen aan het woord. We vragen iedereen hetzelfde: wat wil jouw partij voor Leidsche Rijn? We publiceren per partij. Vandaag: D66.

Het is goed wonen in Leidsche Rijn, vindt D66. Veel mensen die hier wonen zijn tevreden. Dit wil D66 graag zo houden, dus D66 wil dus blijven investeren in Leidsche Rijn, door de komende vier jaar verder te bouwen aan maatschappelijke, culturele en sportieve voorzieningen.

Verkeersveiligheid

Utrecht moet een veilige en gezonde gemeente zijn om in te wonen, te werken en te ondernemen. Je moet je veilig en op jouw manier kunnen blijven bewegen. Of dat nou te voet, met de fiets, bus, trein of auto is. D66 maakt zich hard voor goede verbindingen en zet extra in op toegankelijkheid en verkeersveiligheid. D66 wil graag een verkeersveiligheidsfonds: bewoners met goede plannen om de verkeersveiligheid in Leidsche Rijn te verbeteren, kunnen vanuit dit fonds rekenen op financiƫle en ambtelijke ondersteuning rekenen van de gemeente.

Het beste onderwijs

Volgens D66 kent Utrecht geen zwakke scholen meer, maar de ambitie is nog steeds groot. De brede basisscholen in Leidsche Rijn worden opgeknapt, maar er zijn meer middelbare scholen nodig. D66 wil dat alle kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen en dat zij hun kansen op een vervolgopleiding of een baan kunnen verzilveren. Taalachterstanden moeten worden aangepakt. D66 streeft naar kleinere klassen zodat ieder kind de kans heeft zijn of haar talenten maximaal te ontplooien. Om het beste onderwijs te garanderen, wil D66 een Utrechtse lerarenbeurs zodat leraren zich ook kunnen blijven ontwikkelen.

Plek voor jongeren

Naast de vele kleine kinderen in Leidsche Rijn die op de vele speeltuintjes terechtkunnen, zijn er nu ook veel jongeren die een plek nodig hebben. D66 wil jongeren een plek geven waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar ze een activiteit kunnen ondernemen die zij zelf hebben bedacht. D66 wil dat de gemeente dit samen met de jongeren uit Leidsche Rijn gaat oppakken.

Ruimte voor initiatieven

In Leidsche Rijn zijn veel bewoners actief en zij krijgen veel voor elkaar. Dit willen wij ook de komende jaren blijven versterken. D66 vindt het belangrijk dat bewoners die dat willen worden betrokken bij het wel en wee van hun wijk of buurt: meedenken, meedoen en meebeslissen. Bewoners en ondernemers weten vaak zelf het beste hoe hun omgeving mooier of beter kan. D66 wil veel ruimte geven aan initiatieven uit de wijk.

Betaalbare woningen

D66 wil dat betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk is: van studenten en starters, tot gezinnen en ouderen. Dat is nu helaas niet het geval. Want Leidsche Rijn groeit hard, maar de prijzen voor zowel koop- als huurwoningen stijgen ook hard. Daarom wil D66 dat er de komende jaren meer betaalbare woningen worden gebouwd.

Duurzame wijk

Utrecht moet een gezonde en groene stad zijn om in te wonen, nu en in de toekomst. Om dit te garanderen moeten we het milieu koesteren. Daarom wil D66 een stevigere inzet op duurzame energie, schone lucht en minder afval. In de nieuwe wijken van Leidsche Rijn zijn de woningen energieneutraal zijn en niet meer aangesloten op gas. Het is makkelijker om bestaande huizen te verduurzamen. D66 is groot voorstander van zonne-energie.

 

Cookieinstellingen