Wat wil GroenLinks voor Leidsche Rijn?

Foto: GL

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart laten we de politieke partijen aan het woord. We vragen iedereen hetzelfde: wat wil jouw partij voor Leidsche Rijn? We publiceren per partij, en in de week voor de verkiezingen een compleet overzicht. Vandaag: GroenLinks.

Alles wat GroenLinks voor de hele stad wil – schone lucht, betaalbaar wonen, voldoende groen in de buurt, goede fietsverbindingen, aanpak armoede en schulden, goede zorg dichtbij huis en een cultureel aanbod dat past bij de wijk – wil de partij ook voor Leidsche Rijn.

Openbaar vervoer en fiets

Toch is er een aantal zaken waar GroenLinks in Leidsche Rijn extra op inzet. Want schone lucht betekent dat zo veel mogelijk mensen gebruik moeten maken van openbaar vervoer en fiets om zich in de stad te verplaatsen. Leidsche Rijn biedt hiervoor goede mogelijkheden met de stations in Leidsche Rijn Centrum en Terwijde en de nieuwe bushaltes op het Berlijnplein. GroenLinks wil deze stations beter gebruiken. Door de spoorverbreding kunnen er vaker treinen stoppen. Ook blijft GroenLinks investeren in goede fietsverbindingen, zoals de Dafne Schippersbrug en de doorgaande fietsroute naar het centrum. Daarnaast moeten een aantal straten opnieuw worden ingericht om zo de veiligheid voor met name fietsende scholieren te verbeteren. Leidsche Rijn heeft mooie, brede fietspaden en vrijliggende busbanen: GroenLinks blijft zich inzetten voor veiligere kruisingen, met meer geluid en lichtsignalen en duidelijke borden.

Toerisme

Leidsche Rijn, Vleuten/De Meern en Haarzuilens kennen een aantal bijzondere plekken, zoals kasteel De Haar, de Hamtoren, het Máximapark en Castellum Hoge Woerd met de Limes, de nagebouwde wachttoren en het oude Romeins schip. GroenLinks vindt dat in Leidsche Rijn meer moet worden ingezet op duurzaam toerisme door het promoten van fietstochten en het uitzetten van wandelroutes. Kasteel De Haar moet beter bereikbaar worden, bijvoorbeeld door inzet van (elektrische) deelfietsen en buspendeldiensten vanaf nabijgelegen stations bij evenementen. Verder is GroenLinks voor meer horeca in de wijken, zeker in Leidsche Rijn.

Jongeren

De jeugd groeit met de wijk mee. Dit betekent dat naast jonge kinderen er in Leidsche Rijn nu ook veel tieners wonen. Wat GroenLinks betreft gaan jongeren zo veel mogelijk in de buurt op school. Er komen dan ook twee middelbare scholen bij. Daarnaast moeten er meer plekken en activiteiten komen voor juist tieners: cultuur, jongerencentra, huiskamers en hangplekken. Samen met de jongeren wil GroenLinks ervoor zorgen dat zij een plek kunnen vinden die past in de wijk, zonder overlast voor de omgeving.

Wonen

GroenLinks wil gemengde buurten waar mensen met plezier wonen. In Leidsche Rijn is zowel sociale woningbouw als studentenhuisvesting als duurdere huur- en koopwoningen. GroenLinks wil dat mensen zo veel mogelijk in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Dit betekent ‘levensloopbestendig bouwen’, zodat een huis kan worden aangepast als mensen ouder worden. En in een wijk als Leidsche Rijn betekent het bijvoorbeeld ook meer woonruimte voor alleenstaanden, zodat na een scheiding de vertrekkende ouder in de buurt kan blijven wonen.

Máximapark

Voor het Máximapark wil GroenLinks dat er oog blijft voor de ecologische waarde. Dit betekent dat we niet overal ’s nachts verlichting willen, want dat is slecht voor sommige dieren en planten. De beheergroep Vrienden van het Máximapark speelt wat GroenLinks betreft een onmisbare rol bij beheer en ontwikkeling van het park.

Zzp’ers

Leidsche Rijn is een wijk met relatief veel zzp’ers: zelfstandigen zonder personeel. GroenLinks wil zzp’ers ondersteunen door meer bedrijfsruimten en werkplekken beschikbaar te maken, samenwerking te stimuleren bekendheid te geven aan eigen netwerken van zzp’ers, kleine bedrijven meer mogelijkheden te geven om opdrachten voor de gemeente uit te voeren en door als gemeente samen met de Kamer van Koophandel betere informatie te geven over ondernemerschap. Dankzij aandringen van GroenLinks is er bij het buurtteam in Leidsche Rijn een spreekuur voor ‘ondernemers in zwaar weer’, waar zzp’ers die in financiële problemen dreigen te komen, hulp kunnen vragen.

Hulp in de buurt

In heel Utrecht hebben we buurtteams opgericht om hulp te bieden waar dat nodig is. Zo kunnen we beter inspelen op de vragen die in de buurt leven. GroenLinks wil deze aanpak verder versterken.

Cookieinstellingen