Drijvende zonnepanelen op de Haarrijnseplas?

Foto: Sience

Drijvende zonne-energie-eilanden op de Haarrijnseplas? De gemeente Utrecht onderzoekt of het mogelijk is.

Het onderzoek richt zich dan vooral op de haalbaarheid, financiƫle uitgangspunten en de wijze van exploitatie door een marktpartij. Er zijn plannen voor woningbouw aan de strandzone van Haarrijn. Het bestemmingsplan zal in mei ter inzage komen te liggen. Onderdeel van dit plan is de mogelijkheid om zonne-energie-eilanden van maximaal 50.000 m2 op de Haarrijnseplas te realiseren. Dit is circa 10 procent van de oppervlakte van de natuurplas.

Individuele systemen

In het toekomstig woongebied wordt geen gas of stadsverwarming aangeboden. Om woningen van warmte en of koelte te voorzien, zijn per blok individuele systemen nodig. Dit betekent in de praktijk onder meer warmtepompen of warmte-koudeopslag. Hierdoor komt er een extra belasting op het elektriciteitsnet. De zonne-energie-eilanden kunnen de gevraagde energie gaan leveren aan het woongebied.

1300 huishoudens

De zonne-energie-eilanden hebben een opwekvermogen van circa 4 MWp. Dat is een bijdrage van ruim 10 procent aan de gemeentelijke doelstelling om een vermogen van 37 MWp zonne-energie gerealiseerd te hebben in Utrecht in 2020. Het 4 MWp zonne-energie-eiland wekt jaarlijks circa 4 miljoen kWh schone zonnestroom op, wat overeenkomt met het jaarverbruik van ruim 1.300 huishoudens. Drijvende zonnepanelen wekken door natuurlijke koeling en lichtreflectie meer energie op dan zonnepanelen op daken.

Vogels en vissen

Utrechht wil de zonne-energie-eilanden combineren met een groene omzoming, vooral moerasbeplanting, die schuilplekken en broedgelegenheid en voedsel bieden voor vogels en voor vissen. De beplanting trekt ook insecten aan en daarmee vleermuizen die al boven het water foerageren.

Reacties

0