Pleidooi voor bomen langs de Langerakbaan

Foto: JB

De Langerakbaan moet een Langeraklaan worden, vindt Jorine Boogaard. Zij woont vlakbij de Langerakbaan en kijkt er op uit, en pleit voor meer bomen langs de Langerakbaan.

“De foto heb ik gemaakt vanuit m’n werkkamer, en het is echt een lelijke weg. Het is één van oudste wegen in Leidsche Rijn, en hij is nog steeds niet echt af. Er moet meer groen de hoogte in anders blijft het zo kaal en stenig.” Jorine Boogaard is duidelijk: de Langerakbaan kan veel mooier. En gezonder, zegt ze: “Bomen helpen tegen de stank en het fijnstof van de auto’s, ze filteren de lucht en dempen het geluid. Ook daar zijn bomen voor nodig.”

Te weinig groen

In 2009 dienden buurtbewoners al een plan in bij de gemeente om van de Langerakbaan een Langeraklaan te maken door bomen aan weerszijden van de weg te planten. De gemeente accordeerde dit mooie plan; want uit onderzoek bleek immers dat Leidsche Rijn te weinig groen was. Het zou een mooie laan worden, maar de gemeente maakte het plan maar half af, omdat het budget op was.

Kabels in de grond

Vanwege het wijkgroenplanbudget dienden buurtbewoners in 2014 weer een plan in om de Langeraklaan af te maken, want een half af plan heeft immers niet het gewenste effect. Jorine: “Ik sprak met één van de vorige initiatiefnemers en begreep dat de gemeente het argument had dat er wellicht kabels in de grond konden zitten daar en dat het plaatsen van bomen daardoor lastig was. Lastig, maar niet onmogelijk.” Terugkerend punt blijft natuurlijk het budget, zegt Jorine. Ze heeft al becijferd dat het om 100 bomen gaat. “In tegenstelling tot een paar jaar geleden hebben wijkbewoners nu meer te zeggen over de invulling van hun wijk, dus ik ga stevig lobbyen voor een mooie laan!”

Jorine houdt ons op de hoogte van de voortgang van haar plan.

Reacties

Cookieinstellingen