Medicatieveiligheid omhoog met app: primeur in Leidsche Rijn

Foto: Jolanda Pie

De medicatieveiligheid verbeteren met een app: Thuishulp Zorgzaam aan de Proostwetering doet dat.

Thuishulp Zorgzaam in Leidsche Rijn is een kleine, maar vernieuwende thuiszorgorganisatie. Het bedrijf heeft zo’n 400 cliënten en 80 mensen in dienst, waarvan 25 verpleegkundigen. Zij verzorgen hun cliënten, en zorgen er onder andere voor dat ze op tijd de juiste medicatie krijgen. En precies met dat deel van het werk is Thuishulp Zorgzaam vernieuwend bezig.

Afvinken

“Met deze app”, vertelt Jolanda Pie van de thuiszorgorganisatie, terwijl ze de app op haar telefoon toont. De app van Boomerweb won dit jaar de KNMP Zorginnovatieprijs 2017. “Alle cliënten staan erin, met per persoon de medicatie die ze moeten krijgen, en in welke hoeveelheid. Die moet je allemaal afvinken. Dat gaat digitaal zorgvuldiger en is overzichtelijker dan papieren lijsten.” Het voordeel is natuurlijk dat apothekers direct digitaal de medicatie en de hoeveelheden invoeren, dat vermindert de kans op fouten aanzienlijk.

Minder medicatiefouten

“Bij hoogrisico medicatie moet de verpleegkundige een controlefoto maken van het medicijn dat is klaargezet, en die via de speciale MCA ETDR app van Boomerweb versturen. Een collega die de controlefoto ontvangt, controleert of de hoeveelheid, het tijdstip en de cliënt en soort medicatie klopt. Pas na goedkeuring  mag het gegeven worden”, aldus Jolanda. En zo worden fouten voorkomen. “Fouten maken is menselijk. Het gebeurt overal. Maar met deze app en deze werkwijze is het aantal medicatiefouten aantoonbaar fors gedaald.” Nog een voordeel is dat de apotheek inzicht krijgt in de medicatietrouw van een patiënt, en dat de zorg efficiënter verleend kan worden. “Want je ziet met de app de real time waarop een patiënt medicatie krijgt. Misschien zijn bepaalde momenten wel te combineren met elkaar omdat sommige medicatie eigenlijk wel tegelijk ingenomen kan worden.”

Afwachtende apothekers

Thuishulp Zorgzaam is de eerste thuiszorgorganisatie die met die prijswinnende app werkt. Ze zijn er erg tevreden over en zouden het graag op grotere schaal doorvoeren. “Niet alle apothekers werken al met de app; apothekersvereniging Midden-Nederland moet zich er nog over buigen. Veel apothekers willen dat besluit even afwachten voordat ze met de app willen werken. Maar wij zijn intussen overtuigd van de voordelen ervan, die zich ook in de praktijk hebben bewezen. Dus wij weten zeker dat het een succes gaat worden.”

Op de foto mevrouw Bakker met verpleegkundige Angelique Bouman.

Cookieinstellingen