Schouder- of nekklachten: Bas weet raad

Foto: MB

Met jarenlange schouderklachten beland je dan op uitnodiging van Bas van Dijk op de behandeltafel. Hij is fysiotherapeut en gespecialiseerd in nek- en schouderklachten, hoofdpijn en stress. En in dry needling.

Bas van Dijk werkt al jarenlang als acupuncturist en fysiotherapeut, en heeft sinds een tijdje een vestiging in Leidsche Rijn, in de Joan Miróstraat: fysiotherapie-leidscherijn.nl. Bas’ aanpak: tijd en aandacht. “Protocollen zijn niet altijd toe te passen op iedereen. Daarom is mijn aanpak kleinschalig en individueel. Aandacht is belangrijk, ik focus volledig op de patiënt en zijn of haar klacht.”

Combi van behandelmethoden

Bas heeft zich in het verleden ook gespecialiseerd in acupunctuur, en combineert dat met fysiotherapie. Dry needling is een soort cross-over tussen deze twee behandelmethoden: door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken daardoor snel – en als het even kan voor langere tijd – ontspannen. Precies wat mijn schouder nodig heeft. Mijn klacht past bij fysiotherapeut Bas: schouder, nek, stress en hoofdpijn, daar heeft hij zich op toegelegd. Mijn schouder gaat protesteren bij de minste of geringste stress, dus Bas weet raad. “Met kruisbanden ook wel hoor, maar met die klachten kun je beter naar een sportfysiotherapeut gaan.”

Bindweefselmassage

Dus daarvoor lig ik bij hem op de behandeltafel. “Ik hanteer een driestappenplan: bindweefselmassage, dry needling en elektrostimulatie. Met de bindweefselmassage maak ik het weefsel onder de huid wat losser”, aldus Bas. Oké. Dat voelt in eerste instantie wat pijnlijk, maar als het weefsel – zo legt Bas mij althans uit – wat losser wordt, voelt het wat aangenamer. Hij voelt vervolgens waar exact de pijnlijke plekken zitten. Mijn hoofd ligt in het gat op de behandeltafel, en ik zie enkel het laminaat. Eigenlijk wacht ik een beetje gespannen op de naald in mijn schouder…

Pijn doet het niet

“Ik zeg wat ik doe hoor, ik prik niet opeens een naald in je schouder.” Maar daar komt ie dan toch. Het valt reuze mee, het voelt raar, je spier wordt geprikkeld op een aparte manier en dat is vreemd. Pijn is niet het juiste woord. Als er vier naalden in m’n rug zitten, worden deze elektrisch gestimuleerd met stroomdraadjes. Die blijven een kwartiertje zitten. Deze drie behandelingen in één moeten zorgen dat de schouderklachten uiteindelijk verdwijnen omdat het hele gebied daaro losser wordt. Waarschijnlijk pas na een paar keer, zegt Bas, want die schouder zit al een paar jaar ‘klem’.

We gaan het zien!

 

Reacties

Cookieinstellingen