St. Antonius Ziekenhuis werkt aan betere conditie hartpatiënt

Foto: Patrick Lynch

Hoe doorstaan oudere hartpatiënten hun operatie als ze in de voorafgaande weken thuis al eiwitverrijkt brood, fruitsap, soep, zuivel en koekjes eten? Het St. Antonius Ziekenhuis wil antwoord op die vraag.

Op basis van onderzoek van Wageningen Universiteit is bekend dat mensen die de betreffende verrijkte producten vaak eten, dagelijks anderhalf keer meer eiwitten binnenkrijgen, zónder meer te eten. Oudere mensen hebben meer eiwitten nodig om in een goede, gezonde voedingstoestand te blijven. Dat geldt des te meer wanneer ze, bijvoorbeeld door ziekte, ondervoed zijn of moeten aansterken.

Hartklepbehandeling bij ouderen

Verder wetenschappelijk onderzoek richt zich nu op oudere patiënten die een hartklepbehandeling moeten ondergaan. Helpt het als ze voorafgaand aan de operatie twee weken lang eiwitverrijkte producten eten en drinken? Vergroot het dagelijks gebruik van deze producten hun overlevingskans en herstellen ze sneller na de ingreep? Is hun kwaliteit van leven naderhand ook beter? Liggen ze minder lang in het ziekenhuis en hoeven ze minder vaak terug te komen? Doel is om op basis van gemeten zorguitkomsten (de relevante resultaten voor de patiënt) de zorg beter en doelmatiger te maken.

Oudere patiënt langer in ziekenhuis

Een op de acht mensen van 75 jaar en ouder heeft last van hartklepproblemen. Vaak is die klep vernauwd of ‘lek’. In ernstige gevallen wordt de klep vervangen. Dat kan tot op hoge leeftijd, maar zoals bij zo veel aandoeningen geldt ook hier dat de uitkomsten bij de oudere patiëntencategorieën minder goed zijn dan bij de jongere. Oudere patiënten liggen langer in het ziekenhuis, hebben eerder last van complicaties en komen vaker terug voor een heropname. Ondervoeding heeft daarbij een negatieve impact op de behandelresultaten, blijkt uit diverse studies. Wat niet meehelpt, is het feit dat de eiwitbehoefte bij het ouder worden toeneemt, terwijl de eetlust bij veel senioren juist vermindert. Meer eten per dag lijkt daarom geen optie. Door alledaagse producten te verrijken met eiwit, hoeven de deelnemers aan het onderzoek niet extra veel te eten om meer eiwitten binnen te krijgen.

Honderden patiënten in onderzoek

Het St. Antonius Ziekenhuis zal jaarlijks ongeveer 200 patiënten met hartklepproblemen vragen om aan het onderzoek mee te doen. Ze worden zowel voor, tijdens als ook na de ziekenhuisopname gemonitord.

Reacties

Cookieinstellingen