Leidsche Rijn krijgt een ArcheoHotspot

Foto: PAN

Heb je wel eens iets ouds gevonden met een metaaldetector of bij het graven? We wonen op historische grond, dus die kans groot. Vanaf volgende maand kun je die spullen laten taxeren en registeren bij de nieuw te openen ArcheoHotspot in Castellum Hoge Woerd.

ArcheoHotspots is partner van het project Portable Antiquities Netherlands (PAN), dat de archeologische vondsten van particuliere metaaldetectoren registreert en inventariseert, zodat deze beschikbaar komen voor wetenschappers, erfgoed-experts en planologen. Particulieren hebben de afgelopen decennia met metaaldetectoren op bijvoorbeeld akkers en bouwplaatsen gespeurd naar archeologische metalen voorwerpen. Deze vondsten zijn waardevol voor onderzoekers, maar blijven regelmatig in particulier eigendom.

Documenteren en registeren

Nu kunnen zij met hun vondsten bij de ArcheoHotspots terecht. Hier worden zij ontvangen door vondstenregistrators die hen helpen om hun objecten te documenteren en registreren. PAN is een netwerk van universiteiten, (semi-)overheidsinstellingen, musea en De Nederlandsche Bank. Zij werken samen met als doel bodemvondsten van metaal (munten, kledingspelden, gespen, etc.) in privé-bezit te fotograferen, determineren en te publiceren op internet. De website is actief vanaf het voorjaar van 2017. PAN heeft vondstregistratoren in dienst, die met detectorzoekers en verzamelaars kunnen afspreken om hun collectie te fotograferen en beschrijven.

Reacties

Cookieinstellingen