Bijeenkomst Rijne Energie: we vrezen slagschaduw, maar zijn vóór duurzame energie

Rijnenburg naast de A12
Rijnenburg naast de A12
Foto: MB

Slagschaduw en in mindere mate geluidsoverlast, daar maken omwonenden zich zorgen om. Maar: we zijn allemaal vóór duurzame energie.

Gisteravond was er een informatiebijeenkomst over Rijne Energie: het idee om duurzame energie op te wekken in Rijnenburg, het gebied naast de A12 ter hoogte van De Meern. Enkele tientallen buurtbewoners uit De Meern en Leidsche Rijn waren aanwezig. Nog tijdens de introductie over Rijne Energie werd al geklaagd over de eventuele windmolens die er zouden komen.

Energie voor 60.000 huishoudens

Rijne Energie is een initiatief van omwonenden van Rijnenburg om zelf mede te kunnen bepalen hoe het energielandschap van Rijnenburg eruit kan komen te zien en wat er met de opbrengst gebeurt. Die opbrengst blijft dan lokaal beschikbaar en de stroom gaat naar de omliggende wijken. Utrecht wil in 2030 energieneutraal zijn en haar eigen energie opwekken. Nu wekt Utrecht nog maar 3% duurzame energie op, veel te weinig voor zo’n grote stad. Met windmolens en zonnevelden zou energie voor 60.000 huishoudens in Leidsche Rijn binnen de gemeentegrenzen kunnen worden opgewekt.

1250 hectare

Rijnenburg blijkt zo’n beetje het enige gebied in Utrecht te zijn dat die mogelijkheid biedt. Het is een gebied van 1250 hectare met niet veel directe omwonenden. “Het is een unieke kans om dit nu samen te kunnen ontwikkelen, die komt niet nog een keer voorbij”, aldus Wouter Roest, één van de initiatiefnemers van Rijne Energie. “Dit gebied is afgelopen zomer door de gemeente Utrecht tot pauzelandschap benoemd, dat wil zeggen dat er tot 2030 niet gebouwd gaat worden. We willen in een open proces met iedereen praten en iedereen de kans geven zijn mening te geven.” Een vorige poging van de gemeente Utrecht om windmolens te plaatsen is gestrand op weerstand van omwonenden, die het er niet mee eens waren én zich niet betrokken voelden. Dit was in Lage Weide, vlakbij de wijk Terwijde. Dus dit keer moet dat anders.

Zonneveld op Nedereindse Plas

Na de introductie werd in groepjes gediscussieerd over de verschillende aspecten van Rijne Energie. Daar kwam uit dat men zich zorgen maakte om de slagschaduw van de windmolens, dus daar moet men rekening mee houden. Geluidsoverlast vreest men in mindere mate, waarschijnlijk omdat de A12 toch al altijd hoorbaar is voor omwonenden van Rijnenburg. Waar men het snel over eens was: een drijvend zonneveld op de Nedereindse Plas, dat willen we wel. Die plas is immers niet bruikbaar voor recreatie omdat de bodem ernstig vervuild is. Drijvende zonnepanelen storen daar niemand.

Alle daken vol

Een andere suggestie die van meerdere kanten kwam: leg alle daken van de huizen in Leidsche Rijn vol zonnepanelen, dan kom je ook een heel eind. “Sommige mensen kunnen dat niet zelf betalen, maar hebben wel een geschikt dak. Waarom wordt dat niet overwogen? Nu is meteen al bepaald dat energie uit Rijnenburg moet komen, maar die optie is er ook nog”, aldus één van de aanwezigen.

Historische en culturele geschiedenis

Ook werd gepleit voor aandacht voor de historische en culturele geschiedenis van het gebied. “Daar mogen we niet zomaar aan voorbij gaan”, vindt Henk Diemer, één van de aanwezigen. “Het mooiste zou zijn om die geschiedenis in acht te nemen en de oorspronkelijke functie zoveel mogelijk te behouden, en die te combineren met de nieuwste technieken op het gebied van zonne- en windenergie. Het groene karakter van de polder zouden we zo veel mogelijk moeten behouden.”

Hoe nu verder:

Binnenkort zijn er stadsgesprekken over energie uit Rijnenburg. Groepen omwonenden gaan dan met de gemeente in gesprek over de mogelijkheden. Ná deze stadsgesprekken – en als deze zijn samengevat – vindt er een debat plaats in de gemeenteraad. Dit is gepland in mei 2017. Daarna wordt er een ruimtelijk plan ontworpen.

 

 

 

 

Cookieinstellingen