Leuke ondernemer in Leidsche Rijn: fotograaf Jan van Beijnhem

Foto: Jan van Beijnhem

Mensen portretteren die niet voldoen aan de standaardnormen ‘mooi’ en ‘model’. Dat deed fotograaf Jan van Beijnhem uit Leidsche Rijn met zijn project ‘Marks of pride and beauty’. Hij behaalde er een felbegeerde kwalificatie mee.

Hij legde de lat hoog voor zijn project. “Ik wilde mensen portretteren die littekens of brandwonden hebben, en ze stralend en mooi op de foto zetten. Vooral niet zielig”, aldus fotograaf Jan van Beijnhem van fotostudio XL. Hij kwam op het idee toen hij een keer met een model werkte dat brandwonden op haar borst heeft. Zij praatte daar heel open over. “Door haar ontstond bij mij het idee om een portretserie te maken van mensen met littekens of brandwonden.”

Korte broek

Het resultaat: twintig portretten waar mensen met duidelijk zichtbare littekens mooi op staan. Jan: “Een van mijn modellen heeft een door brandwonden verminkt been. Zij heeft haar hele leven geen korte broeken of rokjes gedragen vanwege dat been. Voor mijn fotoproject kocht ze haar eerste korte broek. Die heeft ze afgelopen zomer maar gewoon doorgedragen. Ze had een drempel overwonnen. Leuk hè?”

Brandwondenstichting

Jan kwam aan zijn modellen via een oproep op Facebook. De brandwondenstichting nam zijn oproep over, en zo ging de bal rollen. “Ik heb nu twintig mensen geportretteerd, maar ik wil er nog wel mee doorgaan, tussen mijn andere werk door. Ik ben nog lang niet klaar met deze portretten.”

Master Photographers Network

Met deze serie kreeg Jan van Beijnhem de kwalificatie Brons Master van het Master Photographers Network (MPN). Dat is een netwerk van professionele fotografen dat als doel heeft het niveau van creatieve professionele fotografie op een hoog peil te houden. Jan is sinds 2013 lid van MPN. Eens per jaar krijgen MPN-leden de mogelijkheid om op te gaan voor de kwalificaties Brons, Zilver of Goud Master. Deelnemers leggen hun beste foto’s voor aan een internationale vakjury, die deze beoordeelt op onder andere kwaliteit, techniek en onderscheidend vermogen. De eisen zijn streng.

 

Cookieinstellingen