Kinderen vieren Dag van de Vrede op middelbare school

Foto: Tako Rietveld

Vandaag is het de Internationale Dag van de Vrede. Op het Amadeus Lyceum werd dit groot ‘gevierd’ met een Nobelprijswinnares en voormalig Jeugdjournaal-presentator.

Op het Amadeus Lyceum kwamen vandaag kinderen uit heel de regio samen voor de Dag van de Vrede. Zij luisterden naar Shirin Ebadi, voormalig rechter in Iran en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Zij sprak met de kinderen over het belang van vrede en over de vrouwenrechten in onder meer Iran. En over een samenleving met meerdere culturen.

Stapje terug om meer te bereiken

Ze maakte indruk: “Het was een hele kleine vrouw, maar ze zei heel wijze dingen. Bijvoorbeeld dat je soms een stapje terug moet doen om meer te bereiken”, aldus Sofie van Dongen (12), uit 2-vwo van het Amadeus Lyceum. “Ze was rechter in Iran en mocht dat niet meer zijn omdat ze een vrouw is. Op diezelfde dag is ze een advocatenkantoor begonnen dat opkomt voor de rechten van vrouwen. Daar bereikte ze veel meer mee.”

Mooiere wereld

De kinderen stonden ook stil bij de voordelen van een multiculturele samenleving. “Een rijkdom”, noemde Shirin Ebadi dat. De dag werd aan elkaar gepraat door Tako Rietveld, voormalig presentator van het Jeugdjournaal. Zijn standpunt: “De wereld zou zo veel mooier en beter zijn als we allemaal op een gelijkwaardige manier met elkaar omgaan. Dat is vooral waar ik aan denk bij het woord vrede.”

Zullen we ons daar dan maar bij aansluiten?

 

Reacties

Cookieinstellingen