Afvallen blog 11 – Koud afdouchen!

Foto: Survival-mastery.com

“En koud afdouchen”, staat er op het wekelijkse protocol. Koud afdouchen?? En dat voor iemand die laatst naar de sportschool is gegaan enkel alleen om te douchen toen de elektriciteit was uitgevallen. Koud douchen was zo geen optie. En nu moet ik me er toch aan wagen…

Het moet gezegd: het went. En het is erg verkwikkend. Ik zal er niet verslaafd aan raken, maar het is minder naar dan het klinkt – eigenlijk op een vreemde manier een beetje aangenaam. Als je maar niet je hoofd onder de koude douche houdt. We volgen met z’n zessen bij Movelife het TransVorm-programma. Dat betekent je twaalf weken overgeven aan Movelife: voedingsprotocollen schrijven voor wat we moeten eten en we trainen drie keer per week. Doel: minder kilo’s en een gespierder lijf. Het werkt! We zijn alle zes al een stuk strakker dan tien weken geleden, toen we begonnen. Koud douchen kan er ook nog wel bij.

Het geeft energie

Maar goed, koud afdouchen is dus aan het protocol toegevoegd. We krijgen er wel uitleg bij. Koud douchen schijnt je vetverbranding te activeren (hoera!), omdat de koudeprikkel ervoor zorgt dat je lichaam warmte gaat produceren om de temperatuur op peil te houden. Daardoor gaat je stofwisseling omhoog en wordt er energie vrijgemaakt uit energiezuinige vetten. Bovendien is het goed voor je doorbloeding. Door koud te douchen vernauwen de bloedvaten tijdelijk, waardoor de bloeddruk omhoog gaat en het bloed ‘krachtiger’ door het lijf wordt gepompt. Na de koude douche verwijden de vaten en daalt de bloeddruk weer. Herhaling zorgt ervoor de doorbloeding verbetert. En koud douchen geeft energie. Trainer Iris suggereert dat je na een koude douche eigenlijk geen behoefte meer hebt aan koffie in de ochtend, omdat je al genoeg energie hebt gekregen van het koud douchen. Dat heb ik nog niet geprobeerd.
We krijgen ook tips hoe koud douchen aan te pakken. Beginnen met je voeten en dan je handen erbij. Vervolgens eerst je benen en dan je lijf. Je hoofd niet. En dat moeten we minimaal dertig seconden doen.

Koudetrainingen

Koudetrainingen zijn helemaal hot tegenwoordig. Sinds Wim Hof er bekend mee is geworden, breidt de groep aanhangers uit. Wim Hof staat bekend als de iceman; hij ontwikkelde een methode waardoor mensen beter bestand zijn tegen kou, en hij pretendeert dat zijn koudetrainingen de gezondheid verhogen. Daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan, maar eerste resultaten bevestigen dat wel. Misschien is koud douchen wel een eerste stap in die richting…

Movelife geeft ook Wim Hof-trainingen, maar ik hou het voorlopig maar even bij TransVorm. Nog twee weken bikkelen met het voedingsprotocol en de trainingen, en dan het resultaat vasthouden. Lange leve kwark, kipfilet en sla!

 

 

Cookieinstellingen