Evenementen maken geluid

Een volle zaal tijdens de raadsinformatieavond in Castellum Hoge Woerd
Een volle zaal tijdens de raadsinformatieavond in Castellum Hoge Woerd
Foto: Wouter de Heus

Het geluid van evenementen in Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn baart veel omwonenden zorgen. Ze zitten niet te wachten op geluidsoverlast. Maar het Castellum staat er, en er worden evenementen georganiseerd. En ja, die hoor je. De gemeenteraad van Utrecht belegde een raadsinformatiebijeenkomst in het Castellum.

Iedereen is blij met het Castellum, het is een aanwinst voor Leidsche Rijn. Dat benadrukten vrijwel alle partijen keer op keer, ook de omwonenden. Het is een fantastische plek voor theater en andere culturele activiteiten. Maar een bestemmingsplanwijziging, die de gemeente wil doorvoeren, laat de eis dat een evenement cultureel moet zijn al vallen. Dat biedt mogelijkheden voor tal van andere evenementen. Dus ook dancefeesten? Of een discoavond? Omwonenden protesteren. Zij willen gewoon buiten kunnen zitten zonder geluid van de ‘buren’. En al dat verkeer, is daar rekening mee gehouden? Kortom, de gemoederen liepen af en toe hoog op. Mensen die ooit rustig naast een fruitboomgaard gingen wonen, wonen nu naast een toeristische topper van jewelste. Tja, ook Leidsche Rijn verstedelijkt.

Genegeerd

Heikele punten: aanpassing van het bestemmingsplan die de gemeente wil doorvoeren en omwonenden die zich genegeerd voelen door de gemeente. Vooral dat laatste realiseerden de gemeenteraadsleden zich eigenlijk pas tijdens de raadsinformatiebijeenkomst. Tijdens de verschillende groepsdiscussies – bij elk groepje zat een gemeenteraadslid en iemand die de omwonenden vertegenwoordigde – kwam dit overal naar voren. Alle argumenten konden tijdens de discussies onder de aandacht worden gebracht.

Wandeling rond Castellum

De gemeenteraadsleden gingen ook letterlijk luisteren tijdens de raadsinformatiebijeenkomst. Ze gingen – met alle andere aanwezigen – een rondje rond het Castellum lopen. Tijdens die wandeling werd in het Castellum het geluid op een bepaald volume gezet. Zo kon iedereen horen wat omwonenden horen bij evenementen van verschillende categorieën. Die categorieën staan voor het volume dat bij het ‘soort’ evenement hoort. Conclusie was dat je de categorie met het laagste volume vrijwel niet hoort. En die worden het meest georganiseerd (25 keer per jaar toegestaan). Evenementen met het hardste volume hoor je heel goed. Die zijn twee keer per jaar toegestaan als het bestemmingsplan wordt gewijzigd. Evenementen uit de middencategorie zijn dan 20 keer per jaar toegestaan. Juridisch zijn er ook nog wat haken en ogen. De omschrijving van het evenement en van de locatie steekt bijvoorbeeld nauw, net als het aantal bezoekers dat er op af komt.

Overigens reageerden vooral de omwonenden kritisch op de wandeling rondom het Castellum: “Deze muziek is nu wel lekker rustig, maar in de praktijk is dat vast niet zo.” En: “De speakers staan te laag nu, normaal worden ze op drie meter hoogte gezet, dan komt het geluid over de muur heen.”

24 maart

Veel stof tot nadenken voor de raadsleden, deze avond. Zij moeten uiteindelijk een beslissing nemen over de wijziging van het bestemmingsplan. Bij rondvraag na afloop bleek dat veel mensen een soort compromis de meest logische uitkomst zouden vinden. Op 24 maart vergadert de gemeenteraad over dit onderwerp.

De rust van een fruitboomgaard komt in elk geval niet meer terug.

L1100456

 

 

 

 

Cookieinstellingen