Energie uit Rijnenburg: een initiatief dat wat los maakt

Foto: Utrecht

De gemeente Utrecht wil in 2030 energieneutraal zijn, dus moet schone energie ergens uit de gemeente vandaan komen. Er zijn ideeën om van Rijnenburg een energielandschap te maken.

Rijnenburg is het gebied tussen de A12 en Nieuwegein in. Daar zouden oorspronkelijk ooit eens woningen komen, maar dat is op de lange baan geschoven. Daarom bedacht een groep inwoners van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein dat er schone energie opgewekt zou kunnen worden in Rijnenburg.

De gemeente Utrecht wil samen met de inwoners en de omwonenden verkennen hoe Rijnenburg als energielandschap ingericht zou kunnen worden. Dat wil de gemeente gaan doen in een serie ‘stadsgesprekken met de regio’ in maart 2017. Rijne Energie heeft zich als bewonersinitiatief aangemeld bij de gemeente om gezamenlijk en op coöperatieve wijze windmolens en zonnevelden te bouwen.

Informatieavond

Op 20 februari is een informatieavond in De Schalm in De Meern over dit onderwerp. Vragen die aan de orde komen zijn:
– Wat betekent het om zelf energie op te wekken?
– Hoe kan ik meedoen?
– Wat is ons bewonerscollectief? Hoe ver staan we ervoor?
– Waarom een bewonerscollectief? Wat zijn daar de voordelen van?

Verder komt aan bod:
– Wat doet de gemeente en wat doen wij als bewoners?
– De wens en noodzaak voor grootschalige opwek (60.000 huishoudens).
– De mogelijkheden voor zonne-energie en voor windenergie.

Tegenbeweging

Inmiddels is er ook al een tegenbeweging actief die zich verzet tegen ‘een invloedrijke groep van windturbine-exploitanten en milieuactivisten’ die ‘vrij spel lijken te krijgen’ van de gemeente Utrecht. De tegenbeweging vreest overlast. Kortom, Rijne-Energie maakt heel wat los. Daarom is een informatieavond extra nuttig.

Praktisch

Informatieavond op 20 februari in De Schalm in De Meern om 19.30 uur.

 

Cookieinstellingen