Wouter en Koen 3 keer de Mont Ventoux op

Wouter (links) en Koen
Wouter (links) en Koen
Foto: MB

Wouter Eijkman en Koen van Cuijck, beiden uit Leidsche Rijn, fietsten vandaag drie keer de Mont Ventoux op. Ze vertrokken vanochtend om 4 uur, en een cameraploeg van de KRO volgde het tweetal.

Wouter en Koen vertrokken vanochtend – 27 juli – om 4 uur voor de eerste klim op de Mont Ventoux. Deze berg in het zuiden van Frankrijk is ruim 1900 meter hoog en erg populair bij fietsers uit Nederland. Je kunt hem van drie kanten op fietsen, en dat was dan ook het doel.

Cameraploeg

Toen Wouter en Koen vertrokken vanuit de plaats Bedoin was het nog donker. Tegen zes uur werd het licht, en om 7 uur waren ze weer beneden in het dorp Malaucene. Daar werden ze opgewacht door een cameraploeg van de KRO, die hen voorzag van microfoontjes en cameraatjes om de beleving van de berg zo veel mogelijk mee te maken. De KRO wil een reportage maken over deze populaire berg en hadden via Facebook een oproep geplaatst om fietsers te mogen volgen.

Maximus Stampers

Wouter en Koen kennen elkaar van fietsclub de Maximus Stampers. Wouter had het idee opgevat om voor het goede doel zo vaak mogelijk op een dag de Mont Ventoux op te fietsen. Dit doel is de ziekte HME-MO, een skeletaandoening die vergroeiingen aan je botten veroorzaakt, die erg pijnlijk kunnen zijn. Er is nog geen behandeling mogelijk van deze erfelijke ziekte, dus meer onderzoek is nodig. Ongeveer 600 mensen in Nederland lijden eraan. Wouter is bekend met deze ziekte, en vroeg Koen of hij met hem mee wilde fietsen. Die hoefde daar niet zo lang over na te denken, ook al had hij nog nooit in de bergen gefietst.

Cola en stokbrood

“We zijn van gelijk niveau en kunnen het goed met elkaar vinden”, vertelt Wouter na de derde klim op een terras in Bedoin. Hij heeft net een flinke cola en een enorm stokbrood op, net als Koen. Ze ogen monter, ook al hebben ze in totaal zo’n 70 klimkilometers in de fietsbenen. En dat is heel wat anders dan gewoon een Nederlands landschapje.
“We hadden bedacht dat we misschien nog een vierde keer omhoog zouden gaan, maar ik vind het wel welletjes. Niet dat m’n benen het niet meer zouden kunnen, maar ik heb genoeg van dat geschud op het zadel”, aldus Wouter. Hij kijkt Koen aan of hij nog een keer wil, maar die vindt het ook wel oké om beneden te blijven. “Maar dat doen we de volgende keer dan wel hè!” Aldus een optimistische Koen.

Echtgenotes

De echtgenotes van de fietsers vinden het ook wel genoeg: zij hebben vanaf 4 uur vanochtend achter en voor hun mannen gereden met de auto. Ook best een opgave… Hoeveel hun onderneming heeft opgeleverd voor de ziekte HME-MO weet het tweetal nog niet. Dat gaan ze thuis bekijken.

Op 11 september zendt de KRO de reportage met Koen en Wouter uit.

 

 

Cookieinstellingen